top of page

Aan de slag buiten: makkelijk,
snel en betaalbaar 

Duurzaamheid is voor iedereen die mee wilt doen. Voor jong en oud. Voor mensen met een koophuis, bedrijfspand of huurhuis. Voor iedereen die mee wilt doen en voor elke portemonnee. Duurzame initiatieven hoeven namelijk niet zo groot als zonnepanelen te zijn, door klein te beginnen kom je al een heel eind. Hieronder vind je tips om makkelijk, snel en betaalbaar buiten aan de slag te gaan met duurzaamheid.

3 tips om buiten duurzaam aan de slag te gaan

1

Groene geveltuin aanleggen

Het aanleggen van een geveltuin heeft vele voordelen. Door langs de gevel aan de straatkant een rij tegels te verwijderen en daar groen in de plaats voor terug te zetten, kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond wegzakken. Geveltuintjes zorgen voor een groener straatbeeld, maar maken ook insecten blij. Planten werken daarnaast verkoelend. Als er vruchtdragende soorten worden geplant, zoals rode bessen of wijnranken, bieden de vruchten voedsel voor mens en dier. Plant eventuele klimplanten zover mogelijk van de gevel af zodat de wortels meer water opvangen. Een geveltuin kan aangelegd worden voor je huis, maar ook voor een winkel of school.

2

Tegels eruit, groen erin

Minder tegels in de tuin ofwel verharding in de tuin heeft veel voordelen: het regenwater kan in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen, de tuin wordt op hete zomerdagen minder warm en je biedt leefruimte aan bijen, vlinders en vogels.


Regenwater wat op beplante grond valt, gaat direct de grond in en hoeft niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee aan wateroverlast te voorkomen. Bovendien zorg je bij infiltratie in je eigen tuin ervoor dat het grondwater wordt aangevuld.

3

Regenpijp afkoppelen en een regenton toevoegen

Het klimaat wordt steeds extremer. We kennen perioden van extreme droogte en perioden van extreme regenval. Hier komt de regenton van pas. Als het veel regent, en jouw grond niet al het regenwater kan opvangen, help te de regenton een handje. Een voorraad regenwater is ook altijd handig tijdens droge periode. In een regenton kan ongeveer tweehonderd liter regenwater. Als je dit water gebruikt om de plantjes en het gras water te geven, hoef je hier geen kraanwater voor te gebruiken. Dit scheelt uiteindelijk op de waterrekening. Mooi toch?
 

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de regenpijp af te koppelen. Het afkoppelen van de regenpijp heeft veel voordelen. Schoon regenwater hoeft niet naar het riool, waardoor het rioolstelsel niet onnodig wordt belast. In plaats daarvan trekt het schone regenwater de grond in en wordt grondwater aangevuld. Het afkoppelen van de regenpijp is makkelijk. Het doorzagen van de regenpijp boven het afvoerputje is al voldoende om ervoor te zorgen dat het schone regenwater niet verdwijnt in het riool

Wil je meer duurzame tips? Bekijk SteenBreek

bottom of page