top of page

Aan de slag in huis: duurzame tips

Nissewaard vergroenen doen we samen. In iedere straat, wijk, school, winkel en huis kunnen duurzame aanpassingen worden gedaan. Een aanpassing of initiatief hoeft niet groot te zijn, want klein beginnen is groot winnen!  Denk aan een geveltuin, moestuin, regenton, tochtstrips, douchecoach en nog veel meer. Het is soms best lastig om uit te vogelen waar je kan beginnen, daarom hebben wij een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet! Wij.Doen.Groen. jij toch ook?

Afval scheiden

Weg met tocht!

Om afval op een goede manier in te zamelen, is het belangrijk dat het gescheiden wordt. Zo kunnen we afval hergebruiken. Door afval te scheiden en te recyclen wordt afval waardevolle grondstof! Afval bevat namelijk waardevolle grondstoffen. Maar waarom is afval scheiden zo goed?

  • Het is beter voor het milieu

  • Afval wordt op de juiste manier verwerkt

  • Gescheiden afval kan gerecycled worden en
    dat bespaart nieuwe grondstoffen en energie

5 tips om wijs om te gaan met water

1

Laat de kraan niet open

Draai regelmatig de kraan dicht als je even geen water meer nodig hebt. Bijvoorbeeld tijdens het afwassen of tandenpoetsen. Het is soms beter om je afwas in één keer te doen. Regelmatig afwassen kan dan wel verantwoordelijk lijken, maar eigenlijk is het beter om één grote afwas te doen in plaats van 3 kleine afwasjes. Vul daarbij ook altijd een teil of spoelbak en was en spoel niet met de kraan open.

2

Neem een douche in plaats van een bad

Wie een douche neemt, verbruikt ongeveer 75 liter water.
Dit is een schatting als je ervan uit gaat dat je 5 minuten doucht aan 15 liter water per minuut. In een gemiddeld bad kan zo’n 130 liter water. Wie een bad neemt, verbruikt dus bijna het dubbele. Neem een korte douche. Als iedereen in Nederland per keer 1 minuut korter zou douchen, zouden we jaarlijks 28 miljard liter water en 126 miljoen m3 gas besparen. De moeite waard toch?

3

Vervang je kranen en sanitair

Je verwacht het misschien niet, maar een lekkende kraan kost soms wel duizenden liters water per jaar. Flinke waterverspilling dus! Door oude kranen, de douchekop en de toiletstortbak te vervangen voor moderne watersparende varianten, kan het waterverbruik met 30% dalen. En ben je dan toch bezig? Kies voor een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie.

4

Gebruik vaker een emmer

Een emmer gebruiken bij het wassen van je voertuig of het zemen van ramen scheelt veel water. Je auto wassen met de tuinslang verbruikt zo’n 150 liter water. Met een hogedrukreiniger verbruik je zo’n 30 liter water. Met een emmer van 10 liter water zit je dus altijd aan een lager waterverbruik, zelfs als je een keer extra moet vullen.

Gebruik een douchecoach

Als je bijhoudt hoe lang je onder de douche staat, spaar je behoorlijk wat liters water uit. Als je ervan uit gaat dat je 15 liter per minuut verbruikt, kan je dat aantal liters dus besparen pér minuut! Hier zijn leuke gadgets voor te vinden zoals bijvoorbeeld een douchetimer in de vorm van een zandloper met zuignap om in de douche aan de muur te plakken. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de timer op je telefoon aanzetten.

5

Tochstrips zijn een makkelijke oplossing voor tocht en vocht in huis. In oude huizen zitten namelijk veel kieren en naden, die je gemakkelijk  kunt dichten. Hierdoor voelt je huis een stuk warmer aan én bespaar je energie!

Daarnaast kun je ook een dorpel (of drempel) profiel aan de onderkant van de deur bevestigen. Een dorpelprofiel is een strip die de kier tussen de deur en de vloer te dicht. Ook de brievenbusopening kan voor veel tocht zorgen als er geen borstel meer in zit. Het monteren van een borstel is zo gedaan, en zorgt voor minder kou in huis.

Energie besparen

Als je wilt beginnen met energie besparen, is het belangrijk er achter te komen welke maatregel voor je woning en situatie het meest geschikt is. Dit kan je doen door te beginnen met de gratis online HuisScan

Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Dit is een duurzame manier van elektriciteitsproductie. De elektriciteit die in woningen wordt gebruikt, wordt vaak door fossiele brandstoffen opgewekt, bijvoorbeeld door gas- en kolencentrales. Zonnepanelen hebben verschillende voordelen:
 

  • Ze verminderen de CO2 uitstoot

  • Je wordt minder afhankelijk van een elektriciteitsleverancier

  • Je eigen energierekening daalt

  • Je woningwaarde stijgt

  • Een zonnepaneel gaat meer dan 25 jaar mee en levert gedurende zijn levensduur veel elektriciteit op

bottom of page